Techzeitgeist 2015

Varje år kommer hipsters på nya grejer för att göra livet lite svårare för sig själva. Om det är fixies, surdegsbak eller otympliga skägg spelar mindre roll. I andra endan av spektrat står tekniknördarna som hela tiden försöker bli snabbare och bättre. Här är de tre sakerna du som tekniknörd måste hålla koll på i 2015 om du ska hänga med i den teknologiska tidsandan.

#3: Nätsäkerhet och integritet

Efter iCloudhakcningens nakenbildskandal i somras och nätneutralitetsdebatten i USA blev personlig integritet på nätet ett hett tema 2014. I december vidtog även snapchat åtgärder för att säkra sina användares bilder och stängde alla tredjepartsappar för Windows Phone. Redan 2010 avslöjade Business Insider att Mark Zuckerberg kallade Facebooks användare för ”dumb fucks” och hela fyra år senare har det kommit en motreaktion mot facebooks slappa hantering av personuppgifter och tvivelaktiga handel med sina kunder. Som vi redan har skrivit om i Void lanserades 2014 det minimalistiska sociala nätverket Ello. Det sociala mediet skyltar med att de är helt reklamfria och inte säljer information om användarna till tredjepartsorganisationer. I en intervju i Business Insider förklarare en av grundarna räknar kallt med att användarna kommer vara villiga betala för olika funktioner och tillägg. Det återstår att se hur allmänheten reagerar men att det välkomnas av vissa är det ingen tvekan om Vi en tidpunkt i somras fick de över 30 000 nya användare i timmen.

All ära till Ello men den viktigaste nyheten för den personliga säkerheten 2014 var dock lanseringen av Googles Project Zero. En grupp professionella hackers som kommer att jobba med att leta buggar och säkerhetsbrister i – inte bara googles egna – men alla stora mjukvaruprodukter. Efter att ha gett Microsoft sex månader på att fixa en bugg de hittade publicerade de den inför öppen ridå och planerar att fortsätta med det i framtiden. Nu är bara frågan vad vi får se här näst. Kommer de att avtäcka ett nytt Heartbleed?

För 2015 ser vi fram emot utvecklingen inom sociala medier och Googles vidare avslöjanden. Det är även ett par tech start-ups man borde hålla koll på. Staply är en tjänst utvecklad av två före detta chalmersstudenter som låter dig dela filer med kollegor och kompisar på ett tryggare sätt. Vill man ha extra bra koll på var filerna håller hus kan det vara värt att hålla ett öga på den rumänska start-upen Keupy som har taglinen ”Personal cloud storage you actually own”. Företaget kombinerar molntjänsterna vi redan känner till med externa hårddiskar. Man behåller alltså filerna på sin egen hårddisk och har full koll på var de är och kan vara säker på att de verkligen är borta när man raderat dem.

Coral 1
Bild: Tinitell

#2 Wearables

Den andra stora trenden vi utläser är wearables. Alltså teknik som du kan ha på dig och gärna är kopplade till kroppen på något sätt. Det här kan tyckas motstridande mot den ovan nämnda trenden när man lägger fram fitnessarmband som loggar din hjärtrytm eller GPS-armband till ungarna, men vi förutsätter att Project Zero kan agera säkerhetsvakt även för dessa produkter. På CES mässan i Las Vegas har det lyfts fram en rad olika produkter, en av de vi vill lyfta fram som kanske den mest dystopiska men även bland de mest intressanta är den svenska manicken Narrative. En liten kamera som man kan sätta på bröstfickan och låta dokumentera hela ens vardag och ladda upp bilder direkt till din telefon eller dator. Man slipper tänka på att ta bilder och kan leva i nuet men står det inte rätt till med säkerheten förutspår vi en betydligt större bildskandal än sommarens iCloudhackning.

En annan svensk innovation är armbandstelefonen Tinitell. Det är ett GPS-armband myntat på barn som även dubblar som en simpel telefon ifall föräldrarna behöver ha tag på sina barn akut. ”Det finns säkert 20 olika produkter inom GPS-tracking här. Men jag tänker så här att om jag var barn skulle jag inte vilja ha något som bara gör att mina föräldrar har koll på mig. Så vi försöker leverera lite värde för barnet också med telefondelen.” – säger grundaren till internetbranschbevakarna i Digitalpodden.

Det bör också nämnas att det så omtalade google glass kommer att släppas i år enligt en artikel i Wall Street Journal. Än så länge har inget datum presenterats och möjligheten att delta i betatestningen verkar begränsad eftersom produkten är borttagen från Google play.

Narrative Clip 2 Red
Bild: Narrative

#1 The internet of things

Internet till alla har vi redan klarat av. I alla fall om man blundar för alla som inte har internet. Det nästa naturliga steget är därför internet till allt! Just det är årets trendord i teknikkretsar. Redan förra året var IoT en stor snackis men i år har man verkligen tagit steget förbi onödiga mojänger och i år visar man upp produkter som faktiskt kan vara användbara. Det är samma situation som med PCen, smartphonen och iPaden. Folk uppfattar den inte som intressant förrän de vet vad de ska ha det till.

Internet of things har tagit CES med storm och tanken från företagens sida är att hela hemmet ska vara uppkopplat. Smarta lås till ytterdörren http://august.com, stektermometer som kopplas till telefonen http://idevicesinc.com/igrill/ och högtalare med en direktknapp till Spotify. En av CES stora succéer så här långt är Breathometer https://www.breathometer.com/. Vad som ser ut som en pytteliten rund flöjt är i själva verket en alkometer som kopplas till din telefon genom hörlursuttaget. Visst kan man tycka att nördskatten är lite för hög än så länge när en nappflaska går för hundra dollar. Men att priserna sjunker efter ett tag är inget nytt. Vad blir årets julklapp 2015? Att du kan koppla klappen till din mobil är i alla fall värt att sätta pengarna på.