Den sista utposten

  

Reporter och foto: Ida Mikko

Ljus i mörkret har alltid lett oss fram. Men vad går förlorat när ny och osynlig teknologi ersätter de ljuskällor som en gång var nödvändig för vår överlevnad till havs? Ljuset kan komma att bli mer dekoration än nytta.

 
[I] det lilla fiskesamhället Glommen, utanför Falkenberg står siluetten av en schackpjäs i horisonten – Fyren Morups Tånge som vakar över den gråblå ytan.Det svarta bandet på det vita tornet har suddats ut efter vädrets krafter. På ett sätt är den urtypen av en svensk fyr med sina tjocka väggar. Unik för dess trapporna som invändigt går sick sackande åt olika håll. Och för linsen som suttit där sen fyren byggdes 1843 som är den enda original linsen i de svenska fyrarna. Svenska fyrsällskapet är i proportion bland de största i världen med sina 3300 medlemmar. Fyren fascinerar med dess arkitektur och teknik, och med den svunna tid den visar på. Men om de inte bevaras blir de då bara en gravsten för den tid som sakta rinner ut i den digitala sanden?

[wonderplugin_audio id=”6″]
[N]är Esbjörn Hillbergs familj besökte sitt lantställe vid Hälsinglands kust brukade han segla ut till fyrvaktarna om sommrarna. Seglingen fortsatte han med hela livet, men det var först när han och hustrun under 90-talet fick impulsen att köpa en fyr i Skottland som det stora intresset utvecklades. Han har sen dess självlärt sig allt om fyrar, skrivit boken Fyrhandboken och besökt nästan samtliga fyrar i Sverige.

Svenska fyrsällskapet grundades 1996 av Esbjörn Hillberg som proportionellt är världens näst största fyrförening. Tillsammans med det engelska fyrsällskapet startade man 2002 ett firande av internationella fyrdagen 15-16e augusti och firas i bland annat i Australien, Belgien, Danmark, England, Finland, Holland, Irland, Mexico, Polen, Skottland, Tyskland, USA och Wales. Allmänheten har då möjlighet att besöka närmare 70 fyrplatser runt om i Sverige och lockar omkring 11 000 besökare varje år.
[G]alileo är ett globalt system för satellitnavigering som drivs av Europeiska Unionen och Europeiska rymdorganisationen ESA. EU såg behovet redan på 1990-talet men de första satelliterna sköts upp först 2011 i Paris. Systemet är unik då det till skillnad från det amerikanska GPS och ryska Glonass, inte ägs av militären.
Galileo ska inte bara vara mer precist, det ska också kunna automatiskt skicka nödsignaler och styra båttrafik. Det ska inledningsvis börja fungera på vissa områden under 2015 och väntas vara helt klart 2018 – med totalt 30 satelliter i rymden.

[M]orups Tånge är den enda fyren i Sverige som har kvar sin original lins från det att fyren byggdes 1843. Det är också en av de få fyrar i Sverige som man kan nås på allmän väg. Det går att besöka fyren genom att kontakta Glommens fyrförening som sedan några år förvaltar byggnaden åt Sjöfartsverket. Fyren är dessutom unik för sina trappor som byter riktning invändigt vid varje våning.

Vi tycker om fyrar som alla andra, men det är en annan typ av fyrar som behövs idag

Jon Granstedt, Sjöfartsverket

Musik: www.bensound.com