En annan sida av Instagram

 

Text: Emilie Wahlström

Sociala medier är något som finns med som en naturlig del i mångas vardag. Vi uppdaterar statusrader, re-tweetar och delar artiklar och lägger upp foton på vår lunch på Instagram. Men det finns konton som sticker ut, konton som blir en sorts forum. Instagramkontot Kvinnohat, som idag har dryga 46 000 följare, är ett av dem.

Om du vill kolla närmre på Kvinnohat, och läsa fler inlägg eller följa dem hittar du kontot här.

[wonderplugin_audio id=”5″]

Instagramkonton att hålla koll på

A photo posted by @klasshat on

A photo posted by JAG SER (@svartkvinna) on

Klasshat
Det relativt nystartade kontot Klasshat fungerar som en kombination av stafettkonto och en plats där folk kan dela med sig av sina berättelser. Här diskuteras problematik kring klass och klassförakt.

Svartkvinna
Ett konto som går ut på att visa hur det är att leva som rasifierad kvinna i Sverige. Varje bild innehåller en kortare berättelse. Vem som helst som har erfarenhet av detta kan skicka in sina upplevelser till kontots mail.

Psykofobi
Psykofobi startades som en reaktion på att det fortfarande är tabu att prata om psykisk ohälsa i Sverige idag. Genom att publicera berättelser som skickas in vill man ändra synen på psykisk ohälsa och visa att det faktiskt är något som vi måste våga prata om.

Funkofobi
Ett konto som tar upp och visar på fördomar om funktionsvarians, genom olika berättelser som skickats in via hemsidan funkofobi.se. Första inlägget gjordes på kontot 20 juli 2014.

A photo posted by Forum för psykisk ohälsa (@psykofobi) on

A photo posted by Funkofobi (@funkofobi) on