Den 22a september är det dags, då öppnas dörrarna till den största IMAX-biografen i norden. Det är i samband med öppningen av Filmstaden Scandinavia i Stockholm som teknologin på riktigt når Sverige. Det som gör IMAX unikt är dess böjda skärm, avancerade ljudsystem och arkitekturen i biosalongen
   [wonderplugin_audio id=”7″]
   En haj simmar förbi dig på vänster sida samtidigt om ett fiskstim lekar till höger om dig….. Ja, det är inte första gången vi ser tekniken i Sverige. Cosmonova på Naturhistoriska i Stockholm var först med att introducera den i Sverige. Men nu ska den alltså nå ut till den svenska biopubliken, som enligt SF Bio växer sig allt starkare och köpkraftigare. Biosalongen, som kommer finnas i Mall of Scandinavia i Solna, är SF:s största satsning någonsin.
Imax innebär att hela synfältet fylls av skärmen och man använder sig av så kallad aktiv 3D. Man började experimentera med böjda skärmar redan i slutet av 1920-talet, men den första permanenta salongen öppnade i Toronto 1971. Sen dess har utvecklingen gått i löpande takt framåt då det nu finns runt 900 Imax biografer i världen. I Filmstaden Scandinavia kommer dessutom golvet special gjutas i förväg och för att förbättra ljudet ännu mer så ska man använda sig av diffusorpaneler. Det senare gör ser till att ljudet som reflekteras mot väggarna sprider sig och får rummet att kännas större än vad det är.

Bäst kvalitet blir det om filmerna är inspelade med Imax kamera, men ska även ge en bra upplevelse utan den tekniken. Jonas Yngfalk, ansvarig för Imax-projektet på SF Bio och Nordic Cinema Group menar att det kommer det vara möjligt att se ungefär en Imax-film i månaden, när biografen väl slår upp dörrarna. Hör hela intervjun ovan!

Reporter: Ida Mikko

Bild: Sergel biografen, SF Bio