Den ständiga tillgängligheten

Reporter: Linnea Katz
Foto: Toni/Creative Commons

Fler och fler höjer rösterna för att tala om kopplingen mellan mobil tillgänglighet och stress. När telefonerna utvecklats så pass att de nu kan innehålla allt som vanligtvis finns i en dator, vanliga mobiltelefonfunktioner och nya kommunikationsappar – kan vi någonsin stänga av? Hur mår vi av det?

Linda Gårdlöv arbetar som kommunikations- och marknadsföringsansvarig på ett stort företag. Hon har en och samma smartphone för både jobbet och privatlivet och hon stänger aldrig av den. Inte ens ljudet, om hon inte måste.
— Om man vill klättra i karriären och ge 110 procent, då får man nog tänka sig att alltid vara tillgänglig. På ett eller annat sätt.
Linda menar att hon inte mår dåligt av att vara ständigt tillgänglig, utan att hon tycker om att alltid kunna veta vad som händer.
— Jag är nog något av ett kontrollfreak och jag tycker om nyhetsflödet och möjligheten att alltid kunna få veta det senaste.

En som ser negativt på den ständiga tillgängligheten är psykologen och forskaren Mats Eklöf.
— Om man aldrig får vistas i en miljö där man får lugn och ro och där man kan varva ned, vilket ju då den ständiga tillgängligheten i princip omöjliggör, då slutar de aktivitetsreglerande systemen att fungera och man hamnar i ett tillstånd av utmattning. Man orkar ingenting, man vill ingenting, man mår varken dåligt eller bra utan man befinner sig i något slags fasansfullt tomhetstillstånd.

Ronni Mleczkovicz, 17 årig gymnasiestuderande, är inte lätt att placera i ett fack när det kommer till synen på mobil tillgänglighet. Ibland sitter han med mobilen i handen och svarar på alla sms, samtal och meddelanden och ibland glömmer han mobilen hemma.
— Jag skulle aldrig lämna telefonen hemma medvetet, men när jag glömmer den är det faktiskt ganska skönt. Det är en befrielse.

För att få veta mer – lyssna på radioreportaget!

[wonderplugin_audio id=”4″]