Är du trött på telefonens dassiga ljudkvalitet? Har du 12990 kronor att göra av med? Då är Sonys nya Walkman någonting för dig

[I] början av januari presenterade Sony sitt nya rymdskepp till musikspelare. Det var på den årliga Consumer Electronics Show I Las Vegas som den senaste versionen i Sonys drygt 35 år gamla Walkman-serie visades upp. Användarupplevelsen med nya Sony Walkman ZX2 beskrivs av tillverkaren som att gå från standardupplösning till HD-video. Den som önskar göra den resan får punga ut cirka 1200 dollar.12 990 kronor på Sonys svenska onlinebutik. Dubbla priset mot föregående års modell alltså. Låter det mycket? Kanske det, men tänk på att den har Android 4.2 så du kan både ladda ner spel och andra appar på Google Play också! Nej, det här är såklart en apparat ämnad för ljudkonnässörer och audiofiler med pengar att spendera. De som inte blir tillfredsställda av simpel Spotify-kvalitet. Spelaren har så kallad förlustfri komprimering, stöder bland annat DSD, WAV, FLAC, vilket ska innebära att man höra ”varje andetag, varje taktslag, varje ton”. Batteritiden är 33 timmar vid uppspelning av högupplöst musik. Den har dessutom 128 GB inbyggt minne och rum för extra minneskort.

En apparat ämnad för ljudkonnässörer och audiofiler

I samma veva släpps också Neil Youngs hjärteprojekt Pono Player till allmänheten. Målet med spelare och tillhörande musiktjänst är även här att ge en bättre musikupplevelse med högre kvalitet. Spelaren har tidigare bara funnits tillgänglig för medfinansiärerna i Neil Youngs Kickstarterprojekt men finns på marknaden nu i februari för runt 3200 kronor. Musikbiblioteket är redan öppet och ett album kostar mellan 120 och 200 kronor.
Text: Viktor Strömberg
Bild: Gilipollastv och Avner idf